Tervetuloa Oulun yliopiston saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin opiskelijoiden ainejärjestö Giekun kotisivulle!

Oulun yliopiston saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin opiskelijoiden ainejärjestö GieKu perustettiin lokakuun 5. päivä vuonna 2005. Yhdistyksen nimi tulee sanoista giella (kieli) ja kulttuuri (kultuvra). Syyskokouksessa 2005 valitun yhdistyksen logon on suunnitellut Elisa Kähkönen. Helmikuun 15. päivä pidetyssä sääntömuutoskokouksessa yhdistyksen nimi lyhennettiin GieKuksi.

Yhdistyksen tarkoituksena on yhdistää Oulun yliopiston Giellagas-instituutissa saamen kieltä ja saamelaista kulttuuria opiskelevia sekä tukea ja edistää opiskelijoiden opintoja. Yhdistys ajaa jäsentensä etuja, seuraa ja pyrkii vaikuttamaan opetukseen ja opiskeluolosuhteisiin. Samalla yhdistys toimii myös Oulun yliopistossa opiskelevien saamelaisten yhdyssiteenä.


Kuva GieKun saunaillasta
Yhdistys toimii huvi- ja harrastustoiminnan kokoajana sekä ylläpitää yhteyksiä muihin opiskelijoiden yhdistyksiin ja yliopistoihin. Gieku järjestää tapaamisia kuten pikkujoulut, sauna- ja peli-iltoja. Toisinaan käydään porukalla keilaamassa, konserteissa tai teatterissa.

Yhdistyksen asioita hoitaa syyskokouksessa valittava hallitus, jonka toimintakausi on kalenterivuosi. Hallituksen kokouksiin ovat kaikki jäsenet tervetulleita kertomaan ajatuksistaan ja ideoistaan!

Aikaisemmin saamen kielen ja saamelaiskulttuurin opiskelijat kuuluivat samaan ainejärjestöön suomen kielen opiskelijoiden kanssa, mutta oman ainejärjestön perustaminen tuli ajankohtaiseksi Giellagas-instituutin irtaannuttua erilliseksi yksikökseen. Samalla vanha pääaine jakaantui kahteen: saamen kieleen ja saamelaiseen kulttuuriin. Samaan aikaan kun ensimmäiset saamelaisen kulttuurin pääaineopiskelijat aloittivat opintonsa syksyllä 2004, alkoi kytemään ajatus omasta ainejärjestöstä.

Ensimmäinen askel kohti omaa ainejärjestöä oli saamen kielen ja saamelaisen kulttuurin opiskelijoiden haalareiden hankinta. Tumman harmaat haalarit otettiin käyttöön maaliskuussa 2005.

Katse kohti tulevaisuutta

Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä kaikki Oulun yliopiston Giellagas-instituutin aineita opiskelevat sekä Oulun yliopistossa opiskelevat saamelaiset, jotka hyväksyvät yhdistyksen tarkoituksen ja säännöt. Yhdistyksen kannatusjäseniksi voivat liittyä sen toimintaa tukevat henkilöt ja oikeuskelpoiset yhteisöt.

Vállje giela. Valitse kieli.

  • etusivu
  • hallitus
  • yhteystiedot
  • säännöt
  • linkit

  • kuvia
  • vieraskirja