Etusivulle


Ananas (Ananas comosus, Bromeliaceae, Pineapple)

Kasvata ananas Oma kokeilu

Ananas on trooppinen tai subtrooppinen laji. Se on ruohomainen 75 - 150 cm korkea (leveys 90 - 120 cm) kasvi, jonka on paksusta lyhyestä varresta kasvaa ruusukkeena vahapintaisia liuskamaisia lehtiä. Lehdet ovat 50 - 180 cm pitkiä, yleensä teräväkärkisiä ja myös reunat voivat olla terävät sekä ylöspäin kääntyneet. Ne voivat olla täysin vihreitä tai punaisen, keltaisen tai vaalean keltaisen raidottuneita.

Kukinta-aikaan kasvin varsi pitenee suurentuu kärjestään ja työntää esiin purppuran värisen tai punaisen pienikukkaisen kukinnon. Kukin kukka kestää vain päivän, mutta kukkia on runsaasti. Luonnossa kolibrit pölyttävät kukat ja niistä kehittyy pieniä kovia siemeniä. Ananaksen hedelmä on monien pienten hedelmien yhteensulautuma. Sen kova vahamainen kuori voi olla vihreä, keltainen, oranssin keltainen tai punainen. Hedelmälihan väri vaihtelee lähes valkeasta keltaiseen. Hedelmä voi olla jopa 30 cm pitkä ja painaa 0,45 - 4,5 kg. Ananaksen kypsyyden arvioiminen ei ole helppoa. Sitä voi arvioida esimerkiksi napauttamalla kuorta sormella. Kypsän hedelmän ääni on kumea ja täyteläinen. Hedelmä säilytetään yli +7 °C eikä sitä tulisi säilyttää kauemmin kuin 4 - 6 viikkoa.

Paras kasvualusta ananakselle on murea, vettä läpäisevä hiekansekainen savi, jossa on paljon orgaanista ainesta (eloperäinen aines eli hajoavia kasvinosia). Suositeltava pH on välillä 4,5 - 6,5. Kasvi ei kestä vettymistä joten jos pintakerroksen alla on läpäisemätön maakerros, ojitusta pitää parantaa. Paras paikka kasville on lämmin ja aurinkoinen. Kasvi kestää yllättävän hyvin kuivuutta, mutta riittävää kosteutta tarvitaan hedelmän tuottamiseen.

Alkuun Etusivulle


Kasvata ananas kotona (viherkasviksi)

Vaikka ananas on trooppinen kasvi, sitä voidaan kasvattaa kotona. Vaikein osa kasvatuksessa on juurettaminen. Kasvin kasvattaminen kestää noin kaksi vuotta ja on mahdollista että saat sen myös kukkimaan ja tuottamaan (pinen) hedelmän, jos kasvatat sitä kuten normaalia huonekasvia, joka vaatii paljon valoa.

Valitse kaupasta istutusta varten ananas, jonka lehdet ovat tuoreen vihreät (eivät ruskeat tai keltaiset). Tarkista ettei lehtien tyvissä ole harmaita pilkkuja (jotka ovat merkki hyönteisistä). Valitse hedelmä, joka on kypsä mutta ei ylikypsä (ylikypsästä hedelmästä lehdet irtoavat helposti). Kierrä lehtiruusuketta kunnes se irtoaa hedelmästä (jos ruusuke ei irtoa, anna hedelmän voi olla vielä raaka). Leikkaa kaikki hedelmäliha irti ruusukkeen kannasta välttääksesi pilaantumisen. Tämän jälkeen leikkaa mahdollisimman ohuita siivuja (1 - 3) kannasta, kunnes siinä erottuu pieniä ruskehtavia täpliä tai ympyröitä (juurisilmuja). Irroita seuraavaksi ruusukkeen alimpia lehtiä noin 2 cm matkalta. (Lehtien alla saattaa olla pieniä juuria, jätä ne paikoilleen.) Anna ruusukkeen ja leikkauspintojen kuivua muutama päivä, jotta se ei ala pilaantua istuttamisen jälkeen.

Ananaksen juurruttamiseen on useita tapoja. Nopein ja tehokkain tapa on laittaa ruusuke vesilasiin, jonka vesi vaihdetaan muutaman päivän välein (voidaan myös istuttaa suoraan multaan). Laita astia paikkaan, jossa ei ole suuria lämpötilavaihteluja (vetoa tai kuumaa). Noin kolmen viikon kuluessa ruusukkeeseen pitäisi kasvaa juuret.

Kun juuret ovat kasvaneet ruusuke istutetaan multaan. Mullan tulisi olla vettä läpäisevää ja siihen kannattaa sekottaa hiekkaa tai puutarhasoraa. Ruukun pohjalle laitetaan lisäksi salaojitukseksi kiviä muutama sentti. Ruukuksi kannattaa valita savipurkki, koska muovipurkki on tiiviimpi ja kasvi saattaa alkaa pilaantua siinä herkemmin. Kasvi kastellaan hyvin ja sijoitetaan ikkunan ääreen tai muuten valoisaan paikkaan. Se pidetään kevyesti kosteana (ei märkänä, eikä kuivana). Ananaksen pitäisi juurtua multaan noin 6 - 8 viikon kuluessa, mutta juurtuminen voi kestää pidempäänkin. Kahden kuukauden kuluttua istutuksesta voit kokeilla vetää kasvia varovaisesti irti mullasta. Jos juuret ovat muodostuneet kasvi ei irtoa. Mikäli kasvi irtoaa helposti, mutta ei näytä pilaantuneelta, istuta se takaisin multaansa ja odota kauemmin juurten muodostumista. Juurtumisen jälkeen alkuperäisen ruusukkeen lehdet alkavat muuttuvat ruskeiksi ja kuolevat ja uusia lehtiä alkaa muodostua keskeltä (tai reunasta). Poista kuolleet alkuperäiset lehdet. Kastele noin kerran viikossa.

Vuoden kasvatuksen jälkeen istuta kasvi suurempaan purkkiin. Varo ettei lehtien väliin joudu multaa. Varo kastelemasta liikaa ettei kasvi ala pilaantua. Voit halutessasi myös silloin tällöin suihkuttaa vettä lehdille. Kasvukauden aikana kastelu voi olla hieman runsaampaa kuin talvella. Ananas kasvaa aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Kasvu pysähtyy ainoastaan talvella. Mikäli se pysähtyy kasvukaudella, ota kasvi ruukustaan ja tutki sen juuristo. Juurten pitäisi olla tiiviitä ja lujia. Tarvittaessa pese multa juurista ja istuta kasvi uuteen multaan. Istuta se myös tarpeen vaatiessa isompaan ruukkuun.

Ananasta kannattaa lannoittaa ainakin siinä tapauksessa, jos haluat kokeilla saada sen kukkimaan. Lannoitus tehdään kasvukaudella kerran kuukaudessa tai kahdessa kuukaudessa. Ripottele rakeinen lannoite mullan pinnalle ja anna sen liueta kasteluveteen tai käytä veteen sekoitettavaa lannoitetta ja kaada se lehdille (vältä keskellä kasvavia nuoria lehtiä, joita lannoite voi vahingoittaa) ja mullalle. Noudata pienten pensaiden annostusta.

Jos kasvin sivulle kasvaa uusia versoja, anna niiden kasvaa mahdollisimman pitkään (kuukausia) emokasvin rinnalla, jos haluat kasvattaa niistä uuden kasvin. Irroitettuasi verson, käsittele, juureta ja istuta se samaan tapaan kuin hedelmän ruusuke.

"Forced fruiting"

Ananas voi kukkia luonnostaan aikaisintaan 12 - 24 kk ikäisenä ja aloittaa kukintansa talvella, kun päivät ovat lyhyitä. Mikäli kasvisi ei ole aloittanut kukintaa 24 kk aikana, voit kokeilla "pakottaa" sen kukkimaan (kannattaa tehdä talvella). Kukinnan voi koittaa saada alkuun monella tavalla. Ensimmäinen tapa on kallistaa kasvi ruukkuineen kyljelleen kastelujen välissä. Tämä vaikuttaa kasvin hormonituotantoon (ethylene) ja aloittaa kukinnan. Toinen tapa on laittaa kasvi samaan pussiin muutaman (yli)kypsän ja kolhiintuneen omenan kanssa. Kasvi siirretään kahdeksi viikoksi varjoisaan paikkaan ja sen jälkeen omenat otetaan pois ja se siirretään takaisin aurinkoiselle kasvupaikalleen. Omenat vapauttavat kaasua (ethylene), joka aloittaa kukinnan. Kolmas tapa on pudottaa pikkusormen kynnen kokoinen nokare kalsiumkarbidia (calsium carbide, puutarhaliikkeestä tai apteekista) kasvin keskelle ja kaataa neljäsosa kupillinen vettä sen päälle (kannattaa tehdä illalla auringon laskun jälkeen ilman viilennyttyä). Näin tehtäessä vapautuu kaasua (acetylene), joka aloittaa kukinnan. Kukan pitäisi alkaa muodostua 2 - 3 kuukauden kuluttua. Hedelmä muodostuu noin neljän kuukauden kuluessa ja alkaa kypsyä sen jälkeen. Kun se on kypsynyt (muuttunut vihreästä kullanruskeaksi) noin puoliväliin saakka, hedelmä voidaan poimia. Hedelmä on kuitenkin maukkaampi ja mehukkaampi, jos sen annetaan kypsyä kokonaan.

Edellä oleva teksti on suomennettu mukaillen lähinnä seuraavia sivuja:
Fruit facts
How to grow a pineapple

Alkuun Etusivulle


Oma kokeilu

Aloitin kokeilun 19.4.2006 ostamalla ananaksen ja irrottamalla kannan yläpuolelle kääntämieni ohjeiden mukaan. Huuhdoin lisäksi lehtiruusukkeen haalealla vedellä, koska lehtien päällä vaikutti olevan kerros tahmeahkoa harmaata "mönjää". (Mitä lie säilöntä jne. aineita?) Epäilen että aloittelijana saatoin leikata kannasta liian monta siivua, mutta muutaman viikon sisällä sen vasta tietää kun näkee kasvavatko juuret vesilasissa (ellei jotain muuta mene mönkään). Alla kuvia, jotka saat klikkaamalla suuremmiksi.

HavaintoPäivämäärä
Lehtiruusukkeen käsittely (ks. ohjeita yllä) ja sen laitto vesilasiin juurtumaan. 19.4.2006
Toinen lehtiruusuke vesilasiin juurtumaan. Edellinen "tapaus" ei näytä kovin lupaavalta, mutta en laittanut sitä vielä roskiin. 24.4.2006
Kolmas lehtiruusuke. Tällä kertaa päätin laittaa ruusukkeen (käsiteltynä kuten yllä kuvattu) suoraan multaan juurtumaan. 29.4.2006
Molemmat vesilasikokeilut lensivät kompostiin, koska lehtitupsut olivat ahkerasta veden vaihdosta huolimatta molemmat homehtuneet. 1.5.2006
Vaikuttaisi, että lehtiruusuke on juurtunut multaan, koska se ei nouse enää helposti pois mullasta vaan multa kohoaa laajemmalta alueelta. 4.6.2006
Huomasin tänään näyttäessäni ananasruusuketta kaverille, että sen keskellä on pienen pieniä uusia vihreitä lehtiä. 20.7.2006
Kasvi 10 cm korkea. Muodostuneet lehdet vaaleanvihreitä. 7.8.2006

[ananas]
Kaupasta ostettu ananas 19.4.2006
[lehtiruusuke]
Kiertämällä irroitettu lehtiruusuke 19.4.2006
[osat]
Ananas, irrotetut lehdet ja juurrutettava ruusuke 19.4.2006
[ruusukkeen
Ruusukkeen kannan tyvi, jossa näkyvät juurisilmut 19.4.2006
[ananaksen_uudet_lehdet]
Ananasruusukkeen keskellä uusia lehtiä 20.7.2006. (Tuo yksi ruskea lehti ei suostu lähtemään irti!)
[ananaksen_uudet_lehdet]
Ananaksen uudet lehdet jo korkeampia kuin alkuperäisen ruusukkeen lehdet 7.8.2006.


Alkuun Etusivulle