Etusivulle


Avokado (Persea species, Lauraceae)

Kasvata avokado Oma kokeilu

Avokadot menestyvät lauhkean talven alueilla Californiassa, Floridassa ja Hawaijilla. Eri lajikkeet ovat sopeutuneet hieman erilaisiin olosuhteisiin ja kasvavat eri alueilla. Avokado tarvitsee suojaa kovilta tuulilta etteivät sen oksat katkeaisi. Avokadosta on olemassa myös pienempiä purkissa kasvatettavia muotoja. Se on tiheä ikivihreä puu, joka karistaa paljon lehtiä aikaisin keväällä. Nopeakasvuinen puu voi iän myötä kasvaa jopa 25 metriseksi. Lämpimillä alueilla kasvu tapahtuu useina pyrähdyksinä, mutta viileämmillä alueilla vain yhtenä kasvupyrähdyksenä vuotta kohti. Juuret ovat järeät ja kohottavat päällystettä ajan kuluessa. Lehdet ovat sileät, soikean muotoiset ja tumman vihreät.

Kukinnot muodostuvat 200 - 300 pienestä keltavihreästä kukasta. Kustakin kukinnosta muodostuu 1 - 3 hedelmää. Hedelmät ovat pyöreitä tai päärynämäisiä. Kuori on sileä vihreä tai ohut vihreä tai musta. Hedelmäliha on kuoren alta vihreää ja kellertävää hedelmän sisältämän yhden suuren siemenen lähellä. Suurimmat hedelmät voivat painaa lähes kilon. Avokadot ovat satoa korjatessa kovia, mutta pehmenevät voimaisen pehmeiksi. Avokadossa on paljon öljyä (hedelmistä vain oliivissa enemmän). Hedelmiä tulisi säilyttää 5 - 10 °C korkeintaan 6 viikkoa.

Paras kasvualusta avokadolle on kuohkea, maatunut hiekansekainen savi. Avokado menestyy mäen rinteessä. Puuta ei tulisi istuttaa vesistön rantaan. Se kasvaa varjossa ja rakennusten välissä, mutta on tuottava vain täydessä auringonvalossa.

Alkuun Etusivulle


Kasvata avokado kotona viherkasviksi

Anna siemenen kuivua pari päivää hedmälihan irroittamisen jälkeen. Kuori ohut ruskea kuori siemenen päältä. Mikäli siemenessä on halkema, varo halkaisemasta sitä kokonaan kahtia, koska silloin se ei idä. Liota siementä yön yli. Istuta siemen multaan tylppä puoli alaspäin kärki noin senttimetrin syvyyteen tai idätä siemen ensin vesilasissa (lisää vettä tarpeen mukaan, älä vaihda sitä) laittamalla se puoliksi veteen muutaman hammastikun avulla ja istuta itänyt siemen myöhemmin multaan. Itämistä voi nopeuttaa, jos leikkaat siemenen tylpästä päästä pois millin - kahden siivun terävällä veitsellä. Mullassa idätetystä kasvista tulee vahvempi ja kestävämpi. Jos kylvät siemenen suoraan multaan, voit laittaa sen päälle esimerkiksi nurin käännetyn lasin, jotta kosteus säilyisi tasaisena. Varo katkaisemasta juuria istuttaessasi idätettyä siementä. Itäminen saattaa kestää pari viikkoa tai jopa pari kuukautta. Ensin siemenestä tulevat esiin juuret ja myöhemmin se halkeaa ja varren alku tulee esiin. Alkuja saattaa olla useita ja niiden tulisi antaa olla paikoillaan. Kun varsi on kasvanut 15 cm korkuiseksi, katkaise se puolesta välistä, jotta saat pensasmaisen lehtevän kasvin. Idätetty siemen pitää istuttaa multaa viimeistään kolme viikkoa leikkaamisen jälkeen. Siemenen yläosa pitää paljastaa, jotta uusia varsia voi kasvaa.

Käytä kasvumultaa sekoitettuna pintamaahan. Saviruukku on muovipurkkia parempi liian märkyyden välttämiseksi. Kasvin annetaan kuivua kevyesti kastelujen välillä. Kasteluun käytetään lämmintä vettä. Avokado läpikastellaan ajoittain, jotta suolat huuhtoutuvat pois (jos lehtien kärjet "palaneet" sekä lehdet surkastuvat). Avokado tarvitsee yleensä kasvutuen. Erityisesti talvella sitä kannattaa sumuttaa vedellä. Kasvupaikan tulisi olla tasaisen lämmin ja vetoa sekä kylmää välttää. Valoa tulisi olla runsaasti, mutta ei liikaa suoraa auringonpaistetta. Nuori kasvi ei tarvitse lannoitetta, mutta jos kasvi on pitkään samassa purkissa sitä kannattaa lannoittaa. Kukkiakseen avokado tarvitsee viileän yölämpötilan. Se voidaan vähitellen siirtää totuttaen kesällä ulos.

Edellä oleva teksti on suomennettu mukaillen lähinnä seuraavia sivuja:
Fruit facts
Gardening with kids forum - Avocado from seed basic info

Alkuun Etusivulle


Oma kokeilu

Kokeilu alkoi, kun otin otin talteen 16.4.2006 kaksi avokadon siementä. 19.4. laitoin aamulla siemenet likoon ja sekoitin illalla hiekkamultaa, johon kylvin siemenet. Alla kuvia (klikkaa isommaksi).

HavaintoPäivämäärä
Siementen liotus ja kylvö hiekkamultaan. 19.4.2006
Toinen siemenistä oli haljennut jo kylväessä ja halkeama suureni pian. Jo muutaman päivän olen tiiraillut halkeamaan ja siellä näkyy valkoinen verson alku. 1.5.2006
Nyt on avokadon itäminen saanut vauhtia ja verso muodostunut. Verso on päästään punertava ja siinä on vaaleaa nukkaa. 9.6.2006
Siemenen kärjestä 10 cm. Ei vielä lehtiä. 19.6.2006
Taimi 14 cm korkea. 21.6.2006
Taimi pääsi mangolta vapautuneeseen ruukkuun 25 cm korkuisena. Näköjään ruukun olisi saanut vaihtaa jo aiemmin, koska juuri oli kiertynyt purkin pohjalle. Taimen kärkeen on muodostunut kuusi vaaleanpunertavaa lehteä ja varteen muutama pienempi silmu. 26.6.2006
Taimi 28 cm korkea. 27.6.2006
Taimi 30 cm korkea. 28.6.2006
Taimi 32 cm korkea. Katkaisin latvasta pienen muutaman millin pätkän pois. 30.6.2006
Taimi 34,5 cm korkea. Suurin lehti n. 17 cm pitkä. 11.7.2006
Vaihdoin taimen uuteen syvään ja kapeahkoon purkkiin. Taimen korkeus 37 cm. 25.7.2006
Taimi 41 cm korkea. Toisen kasvupyrähdyksen suurin lehti 12 cm pitkä. 7.8.2006

[avokadon_siemen]
Kaksi avokadon siementä (16.4.2006).
[avokadot]
Istutetut avokadon siemenet (23.4.2006).
[avokadot]
Verson alku siemenen halkeamassa (1.5.2006).
[avokadon_siemen]
Avokadon verso 9.6.2006.
[avokado_10cm]
Avokadon verso 10 cm 19.6.2006.
[avokado_15cm]
Avokadon verso 15 cm (purkin sisähalkaisija 10 cm) 22.6.2006.
[avokado_juuristo]
Avokadon juuristo 26.6.2006 ruukun vaihdon yhteydessä. Juuret näkyvät näin selvästi, koska irrottelin kevytsoran rakeet juurten ympäriltä, kun en halunnut niiden jäävän multakerrosten väliin.
[avokado_25cm]
Avokadon verso 25 cm uudessa purkissaan (sisähalkaisija 12,5 cm) 26.6.2006.
[avokado_lehdet]
Avokadon lehdet ovat vielä punertavia (30.6.2006).
[avokado_34cm]
Avokado 11.7.2006. Suurin lehti n. 17 cm.
[avokado]
Avokado 7.8.2006.


Alkuun Etusivulle