Lauri Raittilan kotisivu - ruokareseptit

Toscanalainen tomaattikeitto

Valmistusaineet
7 rkl oliiviöljyä
1 rkl salviasilppua
8 rkl basilikasilppua
2 sipulia hienonnettuna
225 g varsiselleriä lehtineen ja hienonnettuna
225 g savoijinkaalia ohuina viipaleina
suolaa
pippuria
4 isoa valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
2,5 rkl tomaattisosetta
1,4 kg säilöttyä tomaattimurskaa
7,5 dl kasvislientä
175 g päivän vanhaa vaaleaa leipää 2,5 cm:n kuutioina
Lisäkkeeksi parmesaani raastetta.

Tuoreet yrtit voi korvata kuivatuilla suhteessa 1 rkl= 1 tl.

Isossa kasarissa kuumennetaan 3 rkl öljyä, siihen lisätään salvia ja puolet basilikasta, paistetaan kevyesti minuutti. Lisätään sipulit joita kuullotetaan n. 7 min., sitten joukkoon selleri, kaali, valkosipuli, suola ja pippuri. Kypsennetään varovasti 5 min., sitten lisätään tomaattisose ja -murska sekä kasvisliemi. Kiehautetaan, laitetaan kansi päälle ja haudutetaan 1,5-2 tuntia. Vettä tai kasvislientä voi lisätä jos siltä tuntuu.

Leipäkuutioita paahdetaan uunipellillä 150 asteessa 5 min., sitten ne laitetaan toiseen kasariin ja jäljelle jäänyt öljy kaadetaan niiden päälle. Öljyn annetaan imeytyä. Keitto kaadetaan leipäkuutioiden päälle ja sen annetaan seistä maustumassa 15 min., sitten kuumennetaan nopeasti uudelleen ja lisätään loput basilikasta. Tarkista maku ja muista kauhoa leipakuutioita mukaan annosteluvaiheessa. Päälle vielä parmesaania ja siinä se sitten on. Tarjolle kannattaa laittaa myös vaaleaa leipää ja salaattia.

Ohje sfnet.harrastus.ruoka+juoma ryhmästä, lähettäjä Maiju K. Ruismaki (ruismaki (a) cc.helsinki.fi)

Lauri Raittila lr@iki.fi