Raakileversio

Oulun Yliopisto perustettiin vuonna 1958. Ensimmäiset opiskelijat aloittivat syksyllä 1959. Lukuvuoden juhlalliset avajaiset pidettiin 3.10.1959 ja ylioppilaskunnan perustettiin 15.10.1959. Ensimmäisen lukuvuoden aikana opiskelijatoiminta oli vielä melko vähäistä joka sektorilla, eikä myöskään minkäänlaista järjestettyä opiskelijaliikuntaa ollut. Ilmeisesti opiskelijoiden lukumäärä ensimmäisenä lukuvuotena n. 410 oli vielä sen verran pieni, että väkeä ei yksinkertaisesti ollut riittävästi juuri minkäänlaiseen harrastustoimintaan.

Toisen lukuvuoden joululomalla tammikuussa 1961 syntyi ensimmäinen urheilua harrastanut joukkue, kun joukko koripalloilusta kiinnostuneita opiskelijoita päätti kasata joukkueen. Syntynyt joukkue nimesi itsensä Oulun Yliopiston Ylioppilaskunnan Koripalloilijoiksi. Tämä joukkue syntyi spontaanisti, kun joukko toisensa tuntevia opiskelijoita päätti pistää joukkueen pystyyn. Mitään perustamiskokouksia ei pidetty, vaan pelaamaan ruvettiin ilman sen kummempia seremoonioita.

Yliopiston alkuaikoina opiskelijat olivat ikään kuin herran kukkarossa kaupunkin ja koko maakunnan taholta ja myöskin koripallojoukkueen oli helppo saada pelipaidat ja välineet hankituksi oululaisten liikeyritysten avulla. Väriltään alkuperäiset pelipaidat olivat valkoisia.

Koripalloilijat pelasivat ensimmäisen harjoitusottelunsa 5.2.1961 suomen sarjan kärkijoukkuetta ONMKY:tä vastaan. Ottelu, jota mainostettiin Oulun Ylioppilaslehden ensimmäisessä numerossa, päättyi odotetusti rökäletappioon 38-107. Ensimmäinen virallinen ottelu pelattiin 26.2.1961. Sarjana oli maakuntasarja ja ottelu pelattiin Kuusamossa paikallisia Eräveikkoja vastaan. Huippujännittävä ottelu päättyi Aarne Siilaksen viimeisillä sekunneilla tekemän korin ansiosta oululaisten 50-48 vierasvoittoon. Kuukautta myöhemmin kuusamolaiset saivat tekkemällään vastavierailulla revanssin ja voittivat Lyseon salissa pelatun ottelun 80-49.