MERIMELONTAA OULUN EDUSTALLA

Pasi Talvitie

Heinäkuun puolivälissä suuntasi kahdeksan hengen soopalaisryhmä melontaretkelle merelle, tutustumaan Oulun edustan mataliin vesiin ja saariin. Retkikohteena oli Haukiputaan Virpiniemen edustalla sijaitseva Kropsu, jossa yövyttiin teltoissa. Etupäässä mäntyä kasvava harjusaari sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä mantereelta, ja on suosittu veneretkeilykohde.

Retkelle lähdettiin launtaiaamuna kuuden kajakkiyksikön ja yhden kaksikon voimin Oulujoen suiston Tukkisaaresta, reitin kulkiessa Toppilan sataman kautta Letonniemen editse Kuivasmerelle, Haukiputaan Kraaseliin ja sen pohjoispuolta kiertäen Kiviniemen editse Virpiniemen merivartioasean kautta Kropsuun. Takaisin meloimme Kotakarin pohjois- ja itälaitaa, Ison Riisin ja Hermannin kautta Hietasaareen, josta Mustansalmen kautta takaisin Tukkisaareen.

Melontaretkeen käytettiin kaksi päivää. Paluumatkalla Hietasaaressa jäi aikaa myös eskimotreeneille aallokossa, surffaamiselle, sekä jäätelönsyönnille. Oulun edustan saarista löytyi upeita hiekkarantoja ja hyviä leiripaikkoja, vesialueelta taas hienoja matalikkoja sekä myös kunnon aallokkoa.

Kesäisenä melontakohteena Oulun edusta on mielenkiintoinen, vaikka maisemat ovatkin pohjalaisen tasaiset. Oulun edusta ei varsinaisesti ole saaristostaan tunnettu, mutta erikokoisia saaria löytyy silti useita kymmeniä. Suuresta osasta saaria löytyy kesämökkiasustusta, mutta laajoja alueita on myös luonnontilassa. Matalikoista johtuen veneliikenne on väyliä lukuunottamatta vähäistä.

Retken kronikka


Säät suosivat merimelojia (Kuva Jarkko Hujanen)

Päivitetty 12.9.2004 (Webmaster)