|
Vaellusruoka
Vaelluksella ihminen kuluttaa merkittävästi enemmän energiaa kuin
esimerkiksi arkisessa opiskelussa. Siitä syystä vaellusruoan on
sisällettävä paljon kaloreita ja kilojouleja :-). Ihmisten välillä on
suuria eroja, joten ruuan määrä ei ole vakio. Lisäksi ryhmän etenemistahti vaikuttaa energian kulutukseen.
Paitsi energiapitoista, niin myös kevyttä ruoka saisi olla, jotta sitä jaksaisi kantaa. Siksi useimmat mukaan tulevat ruuat kannattaa ottaa mukaan kuivana tai kuivattuna. Useimmissa lounas ja päivällisohjeissa on kuivattua jauhelihaa. Ohjeet jauhelihan kuivaukseen lopussa.
Aamupala
Lämmin puuro on hyvä aamianen retkellä, sitä kannattaa terästää mehukeitoilla ja kiisseleillä. Lisäksi leipää, voita ja metwurstia/juustoa. Puurot kannattaa pakata annospusseihin, sillä mittailu on retkiolosuhteissa vaikeaa. Pikapuuro valmistuu nopeammin ja vähemmällä polttoaineella kuin tavallinen.
Yhteiset aamupalaruuat
- n. 4dl puuroryynejä + hitunen suolaa / 2 hlö / aamu.
- mysli
- 0.5 -1 pussi Ekströmsin veteensekoitettavaa kiisseliä/keittoa tai Lämmin kuppi -kiisseli / keitto.
- voita (hyvä syksyllä, säilyy paremmin) tai margariinia (levitettävissä myös pakkasella). Esimerkiksi 200g kahdelle viikoksi. Kannattaa pakata kestävään muovirasiaan.
- Teetä
Henkilökohtaiset aamupala ja välipalaruuat
- Leipää ja näkkileipää, esimerkiksi 500g ruisleipää ja 300g näkkäriä / viisi päivää.
- metwurstia, noin 200g /viikko
- juusto, noin 500g / viikko
- Naposteltavaa. Esimerkiksi rusinoita ja pähkinöitä, suklaata, karkkia tms. (100g - 1kg)
Lounas
Lounasruoan tulee olla nopeasti valmistettavaa ja suhteellisen kevyttä. Talvivaelluksilla mieluusti sellaista, että sen voi tarpeen tullen tehdä valmiiksi termospulloon aamulla. Erityisesti kaamosvaelluksella lounaan teko termospulloon on yleisin käytäntö, sillä valoisaa hiihtoaikaa on rajallisesti ja pakkastakin voi olla paljon.
Esimerkkilounaita kahdelle
Nuudelit | 2-3 pikkupakettia nuudeleita, lisäksi kuivattua jauhelihaa tai soijarouhetta |
---|
Keitto | Pussikeitto + makaronia, lisäksi kuivattua jauhelihaa tai soijarouhetta |
---|
Pussipastaa | 1-2 pussia pasta-aineksia, lisäksi kuivattua jauhelihaa tai soijarouhetta |
---|
Lihakeitto | 60 g lähes kypsäksi keitettynä kuivattua perunaa, 2rkl kuivattuja keittovihanneksia, 40 g kuivattua lihaa, hieman suolaa |
---|
Päivällinen
Päivällinen on päivän tärkein ateria. Leirissä aikaa ruuanlaittoon on enemmän, joten hieman monimutkaisemmatkin ruuat onnistuvat.
Esimerkkipäivällisiä
Nakit, lihapullat, pinaattiletut ja perunamuusi | Ensimmäisen päivän ruoka voi olla vähän painavampaakin eikä säilyvyys ole ongelma. Korkeintaan yksi tuoreruoka mukaan. Einekset kannattaa ottaa mukaan muovipaketeissa, ei suinkaan säilyketölkeissä kastikkeineen.
|
---|
Pussikastike ja perunamuusi | Valitse sopiva kastike maun mukaan, lisää joukkoon soijarouhetta tai kuivattua jauhelihaa. Lisänä perunamuusi pussista. Huomioi muussia ostaessasi, että siihen ei tarvitse lisätä muuta kuin vettä. 5 hengen annos muusia riittää kahdelle.
|
---|
Tortelliinit ja pussikastike | Kuivatut tortellinit (esim Rainbow) ovat OK toimivat mukavasti pussikastikkeiden kanssa. Keitä tortellinit ensin ja lisää kastikeaines perään kun tortellinit alkavat olla kypsät. Tortellineja tarvitaan noin 150 g/hlö
|
---|
Pussipata + riisi | Pussi pata aineksia, lisää riisiä ja jauhelihaa/soijarouhetta niin saat tuhdimman aterian. Henkeä kohti tarvitsee n. 1.5dl riisiä.
|
---|
Pussipata + makaroni | Pata-ainekset makaronilla valmistuvat yleensä nopeammin kuin riisiversiot. Lisää kuivattua jauhelihaa/soijarouhetta ja makaronia
|
---|
Pakastekuivatut ihmeherkut retkeilykaupasta | Lisää vain vesi. Helppoa ja kallista.
|
---|
Itse kuivatut ruuat | Ruuat voi kuivata myös itse, silloin ruokalistalla voi olla melkein mitä vaan
|
---|
Jauhelihan kuivaaminen
Jauhelihaa voi kuivata ihan tavallisessa uunissakin, joskin
kiertoilmauunissa kuivuu nopeammin, kuivurista puhumattakaan. Koska
rasva härskiintyy helposti, kannattaa kuivata mahdollisimman
vähärasvaista jauhelihaa. Jos kuitenkin haluat käyttää halpaa tarjousjauhelihaa, kuivaa se vasta vähän ennen lähtöä.
- tiristä rasva pois jauhelihasta paistinpannulla miedolla lämmöllä
- levitä jauheliha talouspaperin päälle uunipellille, aseta uuni n. 50°C lämpöön ja kiilaa luukku hieman auki.
- kuivaa kunnes jauhelihamuruset ovat rapsakoita, eli n. 10-12 h.
|
|