english suomi    

Valenssin 45-vuosijuhla

Oulun yliopiston kemian ainejärjestö Valenssi perustettiin vuonna 1966, joten tänä vuonna perustamisesta tulee kuluneeksi kunnioitettavat 45 vuotta. Näin ollen järjestämme lokakuussa 2011 vuosijuhlat Valenssin kunniaksi. 


Vuosijuhlat tullaan järjestämään 29. lokakuuta ravintola Hilikussa (Kasarmintie 8) kello 19 alkaen, virallinen tervehdysten vastaanotto kello 18.


Illalliskortin hinta on 45 € per henkilö.


Ohjelma

Vuosijuhlaviikon ohjelma pääpiirteittäin:

Maanantai: Tanssiharjoitukset klo 17.30 - 18.40, Oulun normaalikoulu yläaste 1
Tiistai: Etikettiluento klo 10-12, Kemian laitoksen kokoushuone
Keskiviikko: Tanssiharjoitukset klo 19.40 - 20.40, Oulun normaalikoulu yläaste 3
Torstai: Kahvia ja kahvileipää klo 11 - 13, Valenssin Kopilla
Perjantai: Oluen kemiaa -luento, laadunvarmistuspäällikkö Silja Hylkinen, klo 12-14, kemian laitoksen kokoushuone
Lauantai: Vuosijuhlat

Pidätämme oikeudet muutoksiin!

Ajankohtaista

19.03 Vuosijuhlasivusto avattu

Kysymyksiä ja vastauksia

Miksi kannattaa tulla vuosijuhlaan?

Juhlista käyttäytymisestä

Tarvitseeko jännittää vuosijuhlaa?

Tulenko yksin?

Mitä tarkoittaa tervehdysten vastaanotto?

Kuinka mies pukeutuu?

Kuinka nainen pukeutuu?

Kuntanauha?

Mitä vuosijuhlassa tapahtuu?

Entä jos alkaa pissattaa?

Laulaminen?

Juominen?

Syöminen?

Minkälainen on sopiva budjetti vuosijuhlaan?

Missä juhlapaikka on? Entä jatkot?

Lisää kysyttävää?



Miksi kannattaa tulla vuosijuhlaan?

Vuosijuhlassa on hauskaa. Syömme, juomme ja laulamme. Nautimme toistemme seurasta ja juhlaohjelmasta.

Akateemisessa juhlassa nuorellakin kemistillä on tilaisuus osallistua edustustilaisuuteen ja harjoitella käyttäytymistä vaativissa olosuhteissa. Tämä antaa kokemusta työelämää varten, lisää itsevarmuutta ja yleistä seuraelämän tuntemusta.

Mutta ennen kaikkea siksi että juhlassa on hauskaa.


Juhlissa käyttäytymisestä

Akateemisesta etiketistä ja vuosijuhlista lisätietoa saa myös etikettiluennolla...


Tarvitseeko jännittää vuosijuhlaa?

Ei ainakaan liikaa. Stressi on kuulemma pahaksi hiuksille.


Tulenko yksin?

Seuralaiseksi voi ottaa kenet tahansa, mutta yksinkin voi tulla. Parit sijoitetaan pöydässä lähekkäin, ja muutkin seuruetoiveet pyritään toteuttamaan jos mahdollista.


Kuinka mies pukeutuu?

Vuosijuhla on ylioppilaan hienoimpia juhlia, jolloin jonkinmoinen juhlapuku on itsestään selvyys.

Koska juhlien pukukoodina on juhla- tai tumma puku, tarkoittaa se, että miehet pukeutuvat frakkiin tai sen puuttuessa tummaan pukuun, joka on ihan yhtä hyväksyttävä. Muistutettakoon, että smokki ei ole juhla-, vaan iltapuku. Kansallispuku lasketaan Suomessa myös juhlapuvuksi.


Frakkiin kuuluu

  • musta lievetakki

  • mustat housut, jossa silkkiset sivunauhat

  • valkoiset liivit (akateeminen iltajuhla)

  • valkoinen paita ja kaulus

  • valkoinen solmuke (frakkipuvun nimi englanniksi on "white tie")

  • valkoiset hansikkaat (riisutaan mm. syönnin ajaksi ja puetaan taas tanssiin)

  • kultaiset kalvosinnapit

  • valkoinen nenäliina siististi silitettynä ja taiteltuna rintataskusta pilkottaen (jätetään pois, jos kannetaan kuntanauhojen lisäksi muita kunniamerkkejä)

  • taskukello (joidenkin mielestä juhlissa ei ajankulusta saa välittää, joten -kellonvitjat eivät saisi näkyä. Tämä lienee kuitenkin makuasia.)

  • mustat sukat

  • mustat kiiltonahkakengät

  • päällysvaatteet:

    • musta takki tai viitta

    • valkoinen kaulahuivi (silkkiä)

    • silinteri (tai musta turkishattu)

    • valkoiset silonahkahansikkaat

Tummaan pukuun kuuluu

  • yksi- tai kaksirivisesti napitettava takki, mielellään tasavärinen musta (Hätätilassa myös äärimmäisen synkeäntumman valenssikeltainen puku lasketaan tummaksi puvuksi. Tumma puku on siis tumminta mitä kohtuudella ja opiskelijan budjetti huomioon ottaen on saatavilla.)

  • takin kanssa yhtenevät suorathousut

  • valkoinen nenäliina siististi silitettynä ja taiteltuna rintataskusta pilkottaen

  • valkoinen kauluspaita

  • kalvosinnapit

  • solmio (eli kravatti)

    • (väriltään hillitty ja pukuun sopiva, mutta mieluummin...)

    • juhlasolmio, joka on väriltään helmen/hopeanharmaa

  • musta sukat

  • juhlakengät, mustat ohutpohjaiset

  • päällysvaatteet

    • kaulahuivi, harmaa tai harmaapohjainen

    • päällystakki, tumma (riittävän pitkä, ettei puvuntakin helma vilku)

    • huopahattu (tai turkislakki), tumma

    • hansikkaat, harmaat tai tummat

Kansallispuku

Kansallispuvuille on maakunnittain omat ohjeensa.




Kuinka nainen pukeutuu?

Parin on suotavaa pukeutua yhtenäisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että miehen pukeutuessa frakkiin, hänen seuralaiselleen sopivin asu on suuri iltapuku ja miehen pukeutuessa tummaan pukuun pukeutuu nainen kevyempään iltapukuun, jota myös smokkimiehen daami käyttäisi. Vuosijuhlassa tosin smokki on miehiltä pannassa.

Kun mies pukeutuu frakkiin, daami pukeutuu parhaimpaan iltapukuunsa eli "suureen iltapukuun". Suurta iltapukua on joskus määritelty niin, että siinä:

-olkapäät eivät ole paljaat, vaan ne on verhottu vähintäänkin huivilla.

-hameen helma on pitkä.

Paras valinta näissä juhlissa on värillinen iltapuku. (Akateemisessa promootiossa mustaa iltapukua käyttävät tohtorit ja tohtorien rouvat, valkeaa maisterit ja värillistä muut vieraat. Nämä rajoitukset EIVÄT kuitenkaan koske vuosijuhlaa!)

Kun mies pukeutuu tummaan pukuun, daamilla on laveammat vapaudet pukeutumisessa. Miehen pukeutuessa tummaan pukuun pukeutuu nainen suurta juhlapukua hieman kevyempään iltapukuun, jota myös smokkimiehen daami käyttäisi. Vuosijuhlassa tosin smokki on miehiltä pannassa. Suuri iltapuku varataan siis frakkiin pukeutuneiden herrasmiesten daameille.

Täytyy muistaa, että raha ja muoti eivät saa estää naista pukeutumasta. Tiedetäänhän, että hieman mielikuvitusta käyttämällä suuren juhlapuvun voi kietaista vaikka pitsiverhoista! Huiveilla ja muilla edullisilla lisäasusteilla vaatimattomammankin puvun voi muokata varsin näyttäväksi luomukseksi!

Kun mies pukeutuu kansallispukuun, on daamin suotavinta pukeutua myös kansallispukuun, mutta kevyt iltapukukaan ei liene suuri virhe.


Kuntanauha?

Kuntanauhat, eli ylioppilas- ja tiedekuntanauhat hankitaan ylioppilaskunnasta ja OLuTilta. Kuntanauhat rinnastetaan akateemisiin kunnimerkkeihin ja niitä kannetaan siis aina kun kutsussa merkit mainitaan.

Miehet pukevat juhlassa nauhan frakin kanssa siis liivien alle ja tummassa puvussa liivien alle, mutta kravatin päälle. Nauha ripustetaan siten, että se näyttäisi kulkevan oikealta olkapäältä vasemman lonkan päälle. Helpointa on kiinnittää lyhyet nauhat hakaneuloilla housunkannattimiin.

Jos käytetään vain OYY:n ja OLuT:n nauhoja, puetaan ylioppilaskunnan nauha arvokkaampana luonnollisesti ylemmäs. Siistin ulkomuodon aikaansaamiseksi nauhat voidaan kiinnittää toisiinsa esim. kiinnisilitettävällä
tukikankaalla.

Naiset voivat käyttää pitkää nauhaa, joka kulkee vasemman olan kautta ja solmitaan oikean lonkan päälle. Jos on vaarana että nauha tällöin koskettaa paljasta ihoa, on siitä taiteiltava ruusuke, joka kiinnitetään rintapieleen vasemmalle puolelle kuten kunniamerkit.

Ruusukkeessa yhden käänteen leveys on sama kuin nauhan leveys. Taiteltu malli löytyy myös Kopin ilmoitustaululta.

Ruusukkeen voi kiinnittää vaikkapa Valenssin pinssillä, joita voi ostaa kopilta.


Mitä vuosijuhlassa tapahtuu?

Pelkistetysti juhlan kulku on seuraavanlainen: Juhlakansa hakeutuu ennalta suunnitelluille paikoilleen, joku toivottaa vieraat tervetulleeksi ja nostetaan malja. Sitten nautitaan hyvästä ruoasta ja juomista joita henkilökunta kantaa juhlakansan eteen. Välillä myös lauletaan perinteisiä juhla- ja juomalauluja. Ruuan jälkeen seuraavat puheet ja esitykset. Juhlan virallisen osan päättyessä alkaa tanssi, mutta ei juhla siihenkään pääty. Juhlat jatkuvat luonnollisesti "jatkoilla". Juhlan kulku on kerrottu pöytiin jaetuissa pöytäohjelmissa. Juhlan seremoniamestari antaa tarvittaessa lisäohjeita juhlan aikana.


Entä jos alkaa pissattaa?

Helpoimmin vältät äkkilähdön tulemalla ajoissa paikalle, jotta ehdit käydä siistiytymässä. Juhlakansa karsastaa sitä, että pöydistä pompitaan omin päin vessaan kesken ohjelman. Hyvä käytös edellyttää, että pöydissä istutaan aloillaan niin kauan kun illallista tarjoillaan. Päivällispöytä on suuri, ja tarjoilu tapahtuu kohtalaisen pitkitetysti. Äärimmäisessä pakkotilanteeessa hiljainen poistuminen taukohuoneeseen on suotavaa virallisen ohjelman lomassa sopivan tauon tullessa. Jokaiselle on jaettu illallispöytään ohjelma, josta illan kulkua voi seurata. Vältä siis häiritsevää ja epämääräistä liikehdintää.


Laulaminen?

Pöytiin on järjestetty laulujen sanoja muodossa taikka toisessa. Jos laulutaidot ovat ruosteessa, voi muistella mieleensä esim. lauluja "Gaudeamus", "..."

Osa lauluista on varattu yhteislauluiksi, mutta on täysin sallittua ja suotavaa laulaa lauluja pöytäseurueiden vapaan valinnan mukaan, kunhan ei liiaksi häiritä varsinaista juhlan kulkua.


Juominen?

Päihdyt väistämättä pöytätarjoilun antimista. Juhlaan suositellaan tulemaan suhteellisen selvänä, koska suoriutuminen illallispöydässä voi kariutua liian kovaan humalaan. Baarista saa rahalla lisäjuotavaa esimerkiksi tanssin aikana.

Omat pullot ravintolassa on kielletty anniskelulain nojalla. Ethän aiheuta tässä asiassa ongelmia!

Henkilökunta tarjoilee muitta mutkitta myös alkoholitonta juomaa kaikille sellaista pyytäville. Halutessasi voit ilmoittaa tästä jo ilmoittautuessasi.


Illalliskortti?

Illalliskortti tarkoittaa käytännössä samaa kuin pääsylippu. Sen hinta yrittää kattaa juhlan kulut. Illalliskortti on syytä maksaa ennen juhlia, jotta oma paikka löytyy pöydästä.


Syöminen?

Ruokalista ilmoitetaan myöhemmin.

Ilmoitathan ruokavaliosi ilmoittautumisen yhteydessä.


Minkälainen on sopiva budjetti vuosijuhlaan?

Rahaa palaa hieman henkilöstä riippuen.

  • Illalliskortti lohkaisee xx € ennakkoon.

  • Puku ja vastaavat tilpehöörit maksavat sen verran kuin itse haluaa.

  • Taksit tms. kyydit ottavat oman osansa. Huomaa, että kuljetus Hilikusta jatkoille kuuluu illalliskortin hintaan.

  • Juhlabaarissakin saat halutessasi rahaa menemään.

  • Jatkot tarjoiluineen kuuluvat illalliskortin hintaan, mutta henkilökohtaiseten suunnitelmien muuttuminen voi tuoda lisäkustannuksia.

  • Kotimatka aamulla on myös syytä ottaa budjetissa huomioon.


Missä juhlapaikka on? Entä jatkot?

Ravintola Hilikun osoite on Kasarmintie 8.

Jatkot järjestetään Walhallassa, jonne on ilmainen kyyditys Ravintola Hilikusta.


Lisää kysyttävää?

Ensikertalaisia ja kaikkia asiasta kiinnostuneita autetaan etiketin ja vuosijuhlakulttuurin kysymyksissä Valenssin etikettiluennolla, joka järjestetään (paikka ilmoitetaan myöhemmin) Halutessasi voit lähettää kysymyksesi etukäteen, jotta luennoitsija voi valmistautua siihen.(hannu.luukinen@uaz.fi)

 

ILMOITTAUDU VUOSIJUHLIIN TÄÄLTÄ!

 

Sponsorit

PSKS

Shaman Spirits

ABB

Olvi

LAL


Dan Sukker

PACS

Tietomaa


Klikkaamalla logoa pääset yrityksen sivuille.