>

Oulun yliopiston Vesiteknillinen yhdistys ry säännöt


1 LUKU - Yleisiä säännöksiä

1 § Yhdistyksen nimi, kotipaikka ja kieli

Yhdistyksen nimi on Oulun yliopiston Vesiteknillinen yhdistys ja sen kotipaikka on Oulun kaupunki. Yhdistys on suomenkielinen.

2 § Yhdistyksen tarkoitus ja tavoitteet

Yhdistyksen tarkoituksena on ajaa jäsentensä yleisiä ja yhteiseen opiskeluun liittyviä etuja yliopistossa, yhdistää jäseniään, innostaa seuraamaan ammatillisia kysymyksiä, edistää ammattitaitoa sekä luoda ja ylläpitää suhteita työelämään.

Yhdistyksen tavoitteena on luoda ja ylläpitää suhteita yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden välillä.

3 § Tarkoituksen toteuttaminen

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää jäsenilleen kokouksia, illanviettoja, juhlia ja opintomatkoja, harjoittaa koulutus-, tiedotus- ja julkaisutoimintaa ja on yhteistyössä muiden alan järjestöjen kanssa. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi järjestää arpajaisia, myyjäisiä ja maksullisia huvitilaisuuksia asianmukaisen luvan saatuaan, ottaa vastaan lahjoituksia ja omistaa toimintaansa varten tarpeellista kiinteää omaisuutta.

2 LUKU - jäsenet

4 § Yhdistyksen jäsenet

Yhdistyksen jäseniä ovat varsinaiset jäsenet, kunniajäsenet ja kannatusjäsenet. Hallituksen on pidettävä luetteloa yhdistyksen jäsenistä.

5 § Varsinaiset jäsenet

Yhdistyksen varsinaisia jäseniä voivat olla Oulun yliopiston ympäristötekniikan koulutusohjelmassa opiskelevat jäsenmaksun maksaneet henkilöt, joiden opinnot johtavat diplomi-insinöörin tutkintoon. Hallitus hyväksyy varsinaiset jäsenet kokouksissaan.

6 § Kunniajäsenet

Yhdistys voi kutsua kunniajäsenekseen henkilön, joka on huomattavasti edistänyt yhdistyksen tarkoituksen toteuttamista tai jolle yhdistys muuten haluaa osoittaa kunnioitustaan. Kunniajäseneksi hyväksymisestä päättää yhdistyksen kokous kahden kolmasosan (2/3) äänten enemmistöllä äänestyksessä annetuista äänistä.

7 § Kannatusjäsenet

Kannatusjäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka yhdistyksen toiminnan tukemiseksi suorittaa yhdistyksen vuosikokouksen määräämän kannatusjäsenmaksun.

8 § Jäsenmaksu

Varsinaisilta jäsenilta perittävän jäsenmaksun suuruudesta päättää yhdistyksen vuosikokous. Kannatusjäseniltä peritään yhdistyksen vuosikokouksessa määrätty vuotuinen tai kertakaikkinen kannatusjäsenmaksu. Kunniajäsenilta ei peritä jäsenmaksua.

9 § Jäsenten oikeudet ja velvollisuudet

Kaikilla yhdistyksen jäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus yhdistyksen kokouksissa sekä oikeus osallistua yhdistyksen järjestämiin yleisiin tilaisuuksiin. Äänioikeutettuja yhdistyksen kokouksissa ovat ainoastaan varsinaiset jäsenet. Vaalikelpoisia yhdistyksen hallituksen jäseniksi ovat yhdistyksen varsinaiset jäsenet.

10 § Jäsenten erottaminen

Yhdistyksen kokous voi kolmen neljäsosan (3/4) äänten enemmistöllä erottaa maaraajaksi tai kokonaan jäsenen, joka käyttäytymisellään on osoittanut, ettei hän ansaitse yhdistyksen jäseneltä edellytettävää luottamusta tai joka menettelyllään yhdistyksestä tai sen ulkopuolella on huomattavasti vahingoittanut yhdistystä.

11 § Jäsenten eroaminen

Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle tai sen puheenjohtajalle. Jäsen voi myös erota ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi. Varsinainen jäsen erotetaan yhdistyksestä, kun hän jättää ilmoittautumatta Oulun yliopistoon ympäristötekniikan opiskelijaksi.

12 § Kurinpito

Yhdistyksen kokous voi kurinpitorangaistuksena maaraajaksi kieltää yhdistyksen jäseneltä oikeuden osallistua yhdistyksen tilaisuuksiin sekä varsinaiselta jäseneltä lisäksi äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden.

3 LUKU - Hallinto

13 § Yhdistyksen hallinto

Yhdistyksen päätösvaltaa käyttää yhdistyksen kokous sekä toimeenpanovaltaa vaalikokouksen valitsema hallitus.

14 § Nimenkirjoittajat

Yhdistyksen nimen kirjoittavat hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yhdessä jonkun hallituksen jäsenen kanssa.

15 § Yhdistyksen hallitus

Yhdistyksen hallituksen valitsee yhdistyksen vaalikokous. Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi.

16 § Hallituksen tehtävät

Hallituksen tehtävänä on

  1. johtaa yhdistyksen toimintaa
  2. kutsua yhdistyksen kokoukset koolle, valmistella niissä esille tuotavat asiat ja toimeenpanna niissä tehdyt päätökset
  3. hoitaa yhdistyksen taloutta ja omaisuutta
  4. päättää varsinaiseksi jäseneksi hyväksymisestä
  5. laatia ehdotus yhdistyksen toimintasuunnitelmaksi, talousarvioksi, toimintakertomukseksi ja tilinpäätökseksi
  6. valvoa toimikuntien ja toimihenkilöiden toimintaa
  7. edustaa yhdistystä
  8. valvoa sääntöjen noudattamista

17 § Hallituksen jäsenet

Hallitukseen kuuluu

  1. puheenjohtaja, jonka tehtävänä on
    • edustaa yhdistystä
    • kutsua koolle hallituksen kokoukset ja johtaa niissä puhetta
    • valvoa yhdistyksen kokousten ja hallitusten kokousten päätösten täytäntöönpanoa
  2. sihteeri, jonka tehtävänä on
    • laatia pöytäkirjat hallituksen kokouksista
    • huolehtia yhdistyksen jäsenrekisteristä sekä arkistoista
  3. rahastonhoitaja, jonka tehtävänä on
    • hoitaa yhdistyksen taloutta ja kirjanpitoa
    • laatia seuraavan toimikauden tulo- ja menoarvio
    • laatia ehdotus tilinpäätökseksi toimikauden päätyttyä
  4. 1-9 muuta jäsentä, joiden tehtävät määrittää vuosittain yhdistyksen vaalikokous

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan, joka hoitaa puheenjohtajan tehtäviä tämän poissa ollessa sekä toimii puheenjohtajan apuna tarvittaessa.

18 § Toimihenkilöt

Hallituksen apuna ovat toimihenkilöt, joiden lukumäärän ja tehtävät määrittää vuosittain yhdistyksen vaalikokous. Toimihenkilöt ovat toimistaan vastuullisia yhdistyksen hallitukselle.

19 § Toimikunnat

Yhdistyksen hallitus voi asioiden hoitamista varten asettaa avukseen toimikuntia, jotka ovat toimistaan vastuullisia yhdistyksen hallitukselle. Hallitus valitsee toimikuntien jäsenet.

4 LUKU - Kokoukset

20 § Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava viimeistään seitsemän (7) päivää ennen kokousta ilmoittamalla yhdistyksen ilmoitustaululla sekä sähköpostilla niille, jotka ovat antaneet yhdistykselle sähköpostiosoitteensa. Kokouskutsussa on oltava liitteenä kokouksen esityslista.

21 § Kokouksen päätökset

Yhdistyksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määritelty, se mielipide, joka on saanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni paitsi vaaleissa arpa.

22 § Vuosikokous

Yhdistys kokoontuu vuosikokoukseen maaliskuun loppuun mennessä. Vuosikokouksessa:

  1. esitetään edellisen toimikauden toimintakertomus, tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto.
  2. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä edellisen toimikauden hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille.
  3. vahvistetaan kuluvan toimikauden toimintasuunnitelma ja tulo-menoarvio.
  4. päätetään jäsenmaksun ja kannatusjäsenmaksun suuruudesta.
  5. käsitellään muut esille tulevat asiat ottaen huomioon yhdistyslain 24§:n määräykset.

23 § Vaalikokous

Yhdistyksen vaalikokous on pidettävä marras- joulukuussa.

24 § Ylimääräinen kokous

Ylimääräinen yhdistyksen kokous pidetään, mikäli yhdistyksen kokous näin päättää tai hallituksen aloitteesta tai mikäli vähintään yksi kymmenesosa (1/10) äänioikeutetuista jäsenistä niin vaatii. Vaatimus kokouksen pitämisestä on esitettävä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle ja yhdistyksen hallituksen on kutsuttava kokous koolle kahden viikon kuluessa vaatimuksen esittämisestä.

25 § Hallituksen kokoukset

Hallituksen on kokoonnuttava vähintään 2 kertaa toimikautensa aikana. Hallituksen kokous on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja mukaan lukien vähintään puolet hallituksen jäsenistä on läsnä.

5 LUKU - Talous

26 § Tili- ja toimikausi

Yhdistyksen tili- ja toimikausi on kalenterivuosi.

27 § Tilintarkastajat

Yhdistyksen taloudenhoitoa valvovat tilintarkastajat. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen on annettava tilintarkastajille viimeistään neljä (4) viikkoa ennen vuosikokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen vuosikokousta.

6 LUKU - Erityisiä määräyksiä

28 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkautumisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkautumisesta.

Yhdistyksen purkautuessa tai sen tullessa lakkautetuksi on yhdistyksen jäljelle jäävät varat luovutettava toimintaa jatkavalle rekisteröidylle yhdistykselle tai sen puuttuessa vesiensuojelutyöhön purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla.

29 § Muut määräykset

Muilta osin noudatetaan voimassa olevan yhdistyslain määräyksiä.