Sähkön Pelaajayhdistys - säännöt

SPY:n Wiralliset säännöt pelilaudalla (mukaelma Suomen Pöytäjääkiekkoliiton virallisista säännöistä).

0. Määritelmiä

Näissä säännöissä sanat kilpailija ja vastustaja tarkoittavat ihmistä, joka pelaa pöytäjääkiekkopeliä, ja sana pelaaja tarkoittaa pöytäjääkiekkopeliin kuuluvaa, etäisesti kiekkoilijan näköistä osaa, jota kilpailija ohjaustankojen avulla pelin aikana voi liikuttaa.

1. Pelivälineet

Virallinen pelipöytä on pelattavassa kunnossa oleva pöytäjääkiekkopöytä. Suositeltavat mallit ovat Stiga Play Off ja Stiga Red Line. Red Line on karsittu ja halvempi malli Play Offista. Koska päätypleksit ja muut Red Linesta puuttuvat roinat löytyvät kiltahuoneelta entuudestaan, voi olla suositeltavaa hankkia tämä pöytä edullisuutensa vuoksi.
Pöydässä on oltava seuraavat osat: 10 pelaajaa + 2 maalivahtia, 2 maalia, päätypleksit, maalilaskurit ja pöydän jalat. Lisäksi pelaamista varten tarvitaan jonkinlainen ajanottoväline, jolla pystyy mittaamaan aikaa ainakin 3 minuuttia.

2. Pelivälineiden säätäminen ja korjailu

Koska kentällä olevat pelaajat liukuvat kiinnikettä pitkin ylös pelin aikana, on niitä silloin sallittua painaa alaspäin. Suositeltavaa on, että toimenpide suoritetaan, kun kiekko on omalla pelaajalla hallussa. Pelaajan asennon korjaamisen voi myös suorittaa muulloin, mutta oma keskittyminen siitä kuitenkin kärsii ja vastustaja pääsee rankaisemaan. Kilpailijalla on oikeus vaatia, että vastustaja painaa omia pelaajiaan alas. Pelaajien on oltava luonnollisilla paikoillaan (ts. maalivahtia ei saa käyttää kenttäpelaajana eikä päinvastoin).

3. Pelaajien vaihto

Omien pelaajien käyttö on sallittua, jos vastustaja antaa siihen luvan. Pelaajia ei saa käsitellä mitenkään muuten kuin maalaamalla. Käyrä maila, suurennettu maalivahti tms. johtaa heti pelaajan hylkäämiseen (pelaaja on korvattava käsittelemättömällä pelaajalla) ja tuomaristo voi lisäksi rangaista kilpailijaa.

4. Ottelun pituus

Ottelun kokonaispeliaika on runkosarjassa ja alaloppusarjassa 3 minuuttia. Kello käy, vaikka kiekko olisi ulkona kentältä.

Pudotuspeleissä ja jatkosarjoissa peliaika on 2 x 3 minuuttia. Puoliajalla suoritetaan puolten vaihto.

Ennen turnausta voidaan sopia muutoksia peliaikaan.

5. Aloitukset

Ottelun (ja mahdollisen toisen erän) ensimmäinen aloitus tapahtuu aina kentän keskipisteestä. Ottelun alkaessa kiekko on kentän keskipisteessä. Peli alkaa aloitusmerkistä. Ennen aloitusta on maaleista otettava kaikki kiekot pois. Pelin aikana muita keskialoituksia ei suoriteta. Kts. 7. SPY-maali

6. Maali

Maali hyväksytään vain, jos kiekko jää maalin sisälle.

Maalin saa tehdä vasta kolmen (3) sekunnin kuluttua pelin ensimmäisen aloituksen jälkeen. Jos kiekko on aloituksen jälkeen ollut koko ajan keskushyökkääjän ulottuvilla, ei keskushyökkääjällä kuitenkaan saa tehdä maalia suoraan edes kolmen sekunnin jälkeen. Muiden (SPY-)aloitusten jälkeen on sallittua tehdä maali heti kun siihen on mahdollisuus.

Loppusummerin aikana syntynyt maali hylätään.

Jos pelaaja tai maalivahti menee rikki maalin yhteydessä, maali hyväksytään.

7. SPY-maali

SPY-sääntöjen erikoisuuksiin kuuluu SPY-maali. SPY-maalin tekomahdollisuus saadaan, jos vastustaja onnistuu tekemään maalin tai kiekko lentää laidan yli. SPY-maali suoritetaan ampumalla kiekko vastustajan maalia kohti pöydän päästä löytyvällä nupikalla. Käytössä ei ole mitään aikasääntöä, vaan kiekko voidaan ampua maaliin, vaikka vastustaja ei olisikaan valmiina jatkamaan peliä. Vastustajan tehdessä maalin kiekko voidaan siis ampua välittömästi vastustajan maalia kohti.
Jos kiekko menee laidan yli pelin aikana, on vuorossa SPY-taisto. Se joka saa kiekon haltuunsa saa luvan yrittää SPY-maalia. Kaikki keinot ovat sallittuja, paitsi:

  • On noudatettava suurta varovaisuutta pöydän keppien kanssa, kun lähtee ryntäämään kiekon perään. Kepeillä on herkkä taipumus taipua pelaamiskelvottomaksi, jos niitä väännellään liikaa.
  • Kiekkoa ei saa vetää itselle jalan alla lattiaa pitkin. Kiekko kuluu pilalle, jos sitä hinkataan liikaa lattiaa vasten. Sen sijaan on sallittua pysäyttää kiekon liike jalalla.
  • Vastustajaa pitää kunnioittaa kiekontavoittelutilanteessa. Vastustajan on oltava pelikuntoinen vielä tilanteen jälkeenkin. Kuristusotteita, tahallisia lyöntejä ja potkuja vastustajan vahingoittamistarkoituksessa ei suvaita.

SPY-maali on voimassa kaikilla pelikierroksilla. Edes loppu- tai pronssiottelu ei ole poikkeus.

Mikäli pöytä ei mahdollista SPY-maalien käyttöä ts. kupit eivät ole paikoillaan, maalin jälkeen suoritetaan keskialoitus. Aloitus tapahtuu pudottamalla kiekko keskipisteeseen, kun molemmat pelaajat ovat valmiina. Tiputtajana toimii maalin kärsinyt pelaaja. Kiekon pudotus keskelle tehdään myös, kun kiekko menee laidan yli. Aloituksen jälkeen kolmen sekunnin sisällä syntyneitä tai suoraan keskushyökkääjällä tehtyjä maaleja ei hyväksytä.

8. Saarto

Jos kiekko pysähtyy maalinjalle, on oikeus käyttää saartosääntöä. Tämä tapahtuu siten, että kilpailija, jonka maalin luona kiekko on, irroittaa otteensa maalivahdin vivusta ja sanoo "saarto" tai "block". Jos maalivahti lyö kiekon omaan maalin ennen kuin on "saarto/block" sanottu, maali hyväksytään.

Kiekko siirretään käsin lähimmälle puolustajalle maalin kulmalle, josta peliä jatketaan välittömästi.

9. Kovat otteet

On kiellettyä vetää/työntää vipuja niin lujaa, että kenttä liikkuu tai peli siirtyy paikaltaan. Iskulyönti, jossa suurella voimalla työnnetään vipu tai vivut eteenpäin, on siis kokonaan kielletty. Tällaisilla tavoilla saatu maali hylätään ja kilpailija voi saada tuomaristolta varoituksen. Kilpailija voi saada myös varoituksen, jos hän kovilla otteillaan rikkoo pelikentän, metallitankoja tms.

Jos kilpailija saa pelin aikana itselleen etua tai jos hän estää vastustajan pelaamista esimerkiksi ravistamalla tai tärisyttämällä peliä, on vastustajalla oikeus pyytää aloitus ja vaatia pelaajalle varoitusta. Jos vastustaja on hävinnyt selvän kiekon hallussapidon on hänellä oikeus laittaa kiekko samaan paikkaan.

10. Kolmen sekunnin sääntö ja ajanpeluu

Pelaaja saa pitää kiekkoa virallisista säännöistä poiketen korkeintaan kolme (3) sekuntia kerrallaan. Sen jälkeen kiekko täytyy syöttää tai laukaista; muuten kilpailija syyllistyy ajanpeluuseen.

Ajanpeluuksi katsotaan myös toistuva edestakainen syöttäminen kahden pelaajan välillä.

Ajanpeluusääntöjä on kuitenkin vaikea kontrolloida ja siksi kilpailijan, jonka mielestä vastustaja hidastelee, on huomautettava tästä vastustajalle. Mikäli ajanpeluu jatkuu edelleen, kilpailija voi huomauttaa asiasta kilpailun tuomaristolle. Jos tuomaristo on samaa mieltä, se antaa ajanpelaajalle varoituksen.

Tärkeintä kuitenkin on, että kumpikin kilpailija yrittää koko ajan tehdä jotain rakentavaa ja viedä peliä eteenpäin.

11. Sääntöriita

Jos kilpailijat eivät pysty sopimaan pelin aikana jostain, toinen kilpailijoista voi sanoa "sääntöriita" tms. vastustajalle. Tapaus otetaan puheeksi ottelun jälkeen, jos on tarvetta.

12. Ottelun keskeytys

Ottelu keskeytetään myöhempää jatkamista varten, jos toinen kilpailijoista loukkaantuu niin, ettei peliä voida jatkaa heti (max. 5 min kuluessa) tai jos peli hajoaa niin, ettei sitä pystytä heti korjaamaan tai vaihtamaan uuteen peliin.

Jatkettaessa ottelua keskeytyksen jälkeen pitävät pelaajat tekemänsä maalit.

13. Kirppusääntö

Maalia ei saa tehdä suoraan *) kummallakaan puolustajalla tai maalivahdilla, jos kiekko painetaan maalikehikkoa vasten ja ammutaan siitä maaliin. Sama pätee, jos puolustajapelaaja painaa kiekon maalivahtia vasten (tai päinvastoin).

*) Jos kiekko ammutaan laidan kautta maaliin, maali hyväksytään. Maali hyväksytään myös, jos oman puolen pelaajista joku muu kuin keskushyökkääjä selvästi muuttaa kiekon suuntaa.

14. Luovutus

Jos ottelun toinen osapuoli luovuttaa ottelun (ennen sitä tai sen aikana), vastustajalle tuomitaan 10-0 voitto.

15. Pistelasku

Voitosta saa 2 (kaksi) pistettä, tasapelistä 1 (yhden) pisteen ja tappiosta 0 (nolla).
Lisäksi käytössä on Käki-pisteet. Käki-pisteitä saa jokaisesta juodusta yksiköstä alkoholijuomaa. Juomana voi olla vähintään 4,5% alkoholitilavuusprosentin omaava juoma oman maun mukaan. Omat juomat ovat sallittuja. Yksikön standardikokona on 0.33 l, jonka tyhjentäminen oikeuttaa saamaan yhden pisteen. Isommasta pullosta ei saa hyvitystä. Ykkösoluesta saa miinuspisteitä.
Jokainen kirjaa ylös omat Käki-pisteensä. Jos pisteissä huijaamista havaitaan, kyseiseltä pelaajalta poistetaan kaikki Käki-pisteet.

Käki-pisteet ovat käytössä ainoastaan alkusarjan aikana. Jatkosarjassa ja/tai pudotuspeleissä käkipisteitä ei enää lasketa, mutta juominen on edelleen sallittua.

16. Turnaus

Turnauksen alussa sovitaan tarkemmin turnauksen etenemisestä. Jotta kaikki ymmärtäisivät mistä on kyse, on hyvä kerrata turnauksen alussa yleisimmät säännöt. Myöhemmin niistä on turha valittaa.
Pelaajien määrästä riippuen alkusarja pelataan yhdessä tai useammassa lohkossa. Lohkon sisällä pelaajat pelaavat kerran jokaista vastustajaa vastaan. Lohkoihin jako tehdään kauden rankingin tai kauden alussa edellisen kauden rankingin perusteella.

Lohkojakojen suositukset:
1 lohko: Enintään 12 pelaajaa
2 lohkoa: 13-17 pelaajaa. Jako rankingjärjestyksessä lohkoihin A, B, B, A, A, B, B, A, A, ...
3 lohkoa: 18+ pelaajaa. Jako rankingjärjestyksessä lohkoihin A, B, C, C, B, A, A, B, C, C, B, A, A, ...
Suuremmilla pelaajamäärillä turnausjärjestelijällä on vapaus valita lohkojen lukumäärä parhaaksi katsomallaan tavalla.

Alkusarjan lopulliset taulukot määräytyvät pisteiden (pelipisteet + Käki-pisteet) perusteella. Pelaajien päätyessä tasapisteisiin paremmuuden ratkaisee järjestyksessä seuraavat seikat: pelaamalla ansaittujen pisteiden määrä, keskinäinen ottelu, maaliero, tehdyt maalit ja voitot.

Jaot ylä- ja alaloppusarjaan alkusarjojen jälkeen:
1 lohko: lohkon viisi parasta ylempään
2 lohkoa: 3+3 ylempään
3 lohkoa: 2+2+2 + 1 lohkokolmosten karsinnasta. Karsinnassa lohkokolmoset pelaavat yksinkertaisen sarjan toisiaan vastaan. Voittaja jatkaa ylempään loppusarjaan.

Kaudella 2004-05 otettiin käyttöön pronssikarsinnat, joissa alaloppusarjan voittajalla on mahdollisuus nousta pronssiotteluun asti. Tässä järjestelmässä alaloppusarjan voittaja pelaa cuptyylisen minisarjan yläloppusarjan pelaajia vastaan alkaen viimeiseksi sijoittuneesta. Jos alaloppusarjalainen voittaa tämän kohtaamisen, hän ohittaa loppusijoituksessa voittamansa vastustajan ja kohtaa yläloppusarjan seuraavaksi sijoittuneen. Tätä jatketaan kunnes alaloppusarjan voittaja häviää ottelunsa tai pelaa pronssiottelussa. Muutos vuodelta 2014: Jos alaloppusarjan voittaja häviää ottelun pronssikarsinnassa, ottelun voittanut pelaaja jatkaa pronssikarsintaa alaloppusarjan voittajan sijaan. Näin jatketaan pronssiotteluun saakka.

Loppupelien pelimäärä on sovittava ennen turnausta, mutta yleensä finaalit ratkaistaan kahdesta voitosta ja pronssiottelu yhdestä voitosta. Jos peli on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, pelataan kolmen minuutin jatkoaikoja (aina puolta vaihtaen erän jälkeen) niin kauan kunnes tulee maali. Pelien yhteismaalimäärä ei ratkaise, ainoastaan voitot.
Kaikissa ylemmän loppusarjan peleissä peliaikana on 2 x 3 minuuttia.

Loppuottelun voittaja on SPY-mestari, kunnes toisin todistetaan. Voittajalla on oikeus julistaa olevansa paras ja halveksia muita pelaajia. Juhliminen on suotavaa.

17. Otteluohjelma

Otteluohjelmana käytetään standardia kaaviota, johon on mahdollista kirjata kahden pelikierroksen tulokset ylös.

Jos sarjassa pelataan yksi ottelukierros, on kaavioon pistelaskennan helpottamiseksi syytä merkitä pelit kahteen kertaan peilikuvana. Taulukkoa luetaan henkilöittäin vaakarivien mukaan siten, että nimen kohdalla mainittaan kyseisen henkilön tekemät maalit ensin. Seuraavassa selventävä esimerkki:

   A   B   C   D 
A   1-3 1-1 2-6
B 3-1   7-5 2-2
C 1-1 5-7   3-1
D 6-2 2-2 1-3  

Henkilö A on pelannut yhden tasapelin C:tä (1-1) vastaan ja hävennyt ottelunsa B:lle (1-3) ja D:lle (2-6). Henkilö B on voittanut kaksi ottelua, A:ta vastaan 3-1 ja C:tä vastaan 7-5. Lisäksi tasapeli 2-2 D:tä vastaan.

Pisteiden lasku on helppoa vaakarivien mukaan.

18. Rankingjärjestelmä

SPY-rankingissa on käytössä yksinkertainen käänteinen pistetaulukko. Turnauksen voittaja saa pisteitä sen verran, mitä turnauksessa on ollut pelaajia. Seuraavat sijoitukset ansaitsevat aina yhden pisteen vähemmän, ja lopulta turnauksen viimeiseksi sijoittunut saa yhden pisteen.

Kauden voittaja ratkaistaan jättämällä yksi kauden aikana pelattu turnaus huomioimatta lopullisista pisteistä. Tasapistetilanteessa sijoitukset ratkaistaan kokonaisrankingjärjestyksen perusteella, eli laskemalla myös pois jätetty turnaus mukaan. Maratontaulukkoon lasketaan mukaan kaikki kauden aikana pelatut turnaukset. Sääntö on otettu käyttöön kauden 2011-2012 alusta.