Halti 96 - ryhmä Reippaan seikkailut

3. Takaisin tielle ja Saanalle: perjantai 5.1.


Aamutuimaan tuimaa

"Viime yönä sai lapioida lunta. Tehtiin teltoille paikat jään päälle. Nukkumaanmeno venähti, yöllä kuulin jonkun hiippailevan teltan ympärillä. Ajattelin, mikähän hiippari, ja nukahdin. Ei palellut, vaikka aamulla Rollen mittari näytti -26 °C (jälkeenpäin selvisi, että se näyttää hieman alakanttiin, siis liian paljon)."

"Aamu oli ankea. Kaikki oli märkää ja kylmää ja kuurassa. Laulettiin tilanteeseen sopivia lauluja... niin että mieliala oli silti edelleen korkealla. Aika hyvä porukka!"

Aamulla paleli, sormet olivat niin jäässä, ettei sitä voi sanoin kuvata. Mutta aurinko paistoi, ja mikäs siinä oli olellessa, kun sai rinkan selkään. Huomasin säleitä lähteneen suksita edellisiltaisessa rinnelaskussa."

Viuh!

"Iltapäivällä laskimme alas tunturista Helligskogenin kohdalla, maisemat mykistäviä, samoin rinteen jyrkkyys, mielenkiintoisinta oli pudottautuminen 3-4 m korkean pystysuoran kallionseinämän päältä (ei särkynyt luita eikä varusteita, outoa?)."

"Edessä aukeni upea näkymä, jokilaakso, jossa tiekin kulki. Vastapuolen massiiviset tunturi ja hieno valo loivat maiseman, jota katseltiin huokaillen, että kylläpä tämän takia kannatti eksyäkin..."

"Alas tielle oli semmoinen pudotus, että siitä tuli melkein ongelma. Ihmekö tuo, parin päivän nousut piti kuitata parissa kilometrissä. Eipä auttanut, piti vaan ruveta hivuttautumaan alas, mäki oli alusta niin jyrkkä, ettei sitä voinut laskea. Ähky-ahkioni pääsi vahingossa sellaiseen kestotestiin, että ei toista: se lipesi otteestani ja syöksyi alas jäistä törmää. Minä katsoin menoa kauhuissani ja toivoin, että se pysähtyisi alla olevalle tasanteelle. Eipä vaan, se hyppäsi reunan kiveltä ja katosi näkyvistä - lumi vain pöllähti. Minä kompuroin perään, joku tuumasi, että siinä kuoli ahkio. Olin varma, että Ähky löytyisi säpäleinä putouksen alta. Matkalla se oli osunut kiveen, kimmonnut eteenpäin, osunut toiseen - ja viimein kaatunut. Vahingot: pari pientä sälettä. Uskomatonta! Sinolipullo oli pyörinyt vähän matkan päähän, ja irti iskeytynyt termarin korkki löytyi 50-100 m alempaa pyörimisjälkiä seuraillen."

"Alemmas kun päästiin, saatiin kahlata tunturikoivikoissa vyötäisiä myöten pakkaslumessa. Aagh. Mutta nähtiinpä hienot jääpuikot kallionkielekkeen alla! Tuonnempana saattoi jo lasketelle varovasti, ahkio vaan törmäili puihin ja yksi varasauva jäi matkan varrelle."

Jääpuikkoja (Sanna Sara)

Nyt kaksi yhden hinnalla! "Saatiin Rollen kanssa heti lifti autolle. Se oli aika hautautunut lumeen, mutta jonkun norjalaisen avustuksella päästiin irti. Mari ja Sanna jäivät kamoja vahtimaan, muut lähtivät hakemaan toista ajokkia Kilpisjärveltä."

"Kuulimme, että Saanan tuvalla pitäisi olla puuta, ja lupasivatpa Metlan miehet puhelimessa käydä tuomassa lisää... telttailu olisi ollut märkien kamojen kanssa jo aika ikävää. Keiteltiin ruoat illansuussa K-kaupan pihalla, ja upeassa kuutamossa lähdettiin hiihtelemään Saanan taakse."

"Saanatunturin keväisessä auringonpaisteessa kokeneena voisin vakuuttaa, että kaamoskuutamossa kylpevää Saanaa lumoavampaa näkymää ei olekaan! Sydämemme löivät aivan uuteen rytmiin tai jättivät joka toisen lyönnin väliin. Eikä kukaan enää muistanut kaihoisasti paikallisen Kilpishallin lämpöä, hyytymystä ja ikävää elintarvikkeiden lemua."

"Näky oli lumoava - siis Saana kuutamolla. Mitenkähän se kultainen pystykorva pääsi kotiinsa Saanan juurelta, vai oliko se hyvä haltija, vaiko suojelusenkelimme kenties?

Uskomaton reissu, kun tehtiin ruoka siinä kaupan pihallakin. Tapanin hartioita alkoi kivistää, kun joutui autolla ajamaan kesken vaelluksen - julmaa!"

"Niksipirkkaosastoon: Yksi muonaryhmistämme bongasi huolella ja hellyydellä valmistetusta kesäkurpitsakeittoillallisestaan oudon sattuman: kuoreksi tai pohjaanpalaneeksi kokkareeksi ensin epähuomiossa analysoitu klöntti osoittautuikin teepussiksi. Tarinan opetus: jos et omaa lihaliemikuutiota, käytä teepussia!

"Illalla Johanna (L.) esitti lasershown paksussa huoneilmassa otsalampulla."

Saana tuvan ikkunasta (Janne Romppainen)


Seuraavaan osaan
Etusivulle

Mikael Niku (Mikael.Niku@oulu.fi)